© Harald Blomberg 2009 Cookies Webmaster@rytmiskrorelsetraning.se  

Kursbeskrivning:

rytmisk rörelseträning för kroppsterapeuter, musiker, dansare, idrottare m.fl.

 

Kurs i rytmisk rörelseträning för kroppsterapeuter, musiker, dansare och idrottsmän, del 1 och 2.


Rytmisk rörelseträning har utvecklats av Kerstin Linde. Hon har hämtat sin viktigaste inspiration till metoden från de rytmiska rörelser som spädbarn instinktivt gör innan de lär sig gå. Om vi inte gjort en riktig grundstämning av musklerna som spädbarn har vi kvar aktiva primitiva reflexer. Dessa kan sedan aktiveras när vi hamnar i känslomässig stress eller om vi råkar ut för någon skada som påverkar vår förmåga att hålla oss uppe. I sådana lägen lägger vi på oss muskelspänningar som belastar leder och rygg, försvårar cirkulation och gasutbyte och orsakar bl.a. värk och inflammation i musklerna, artros i nacke, rygg samt roterat bäcken, skolios och andra felställningar.  


Kursen vänder sig till kroppsterapeuter så som massörer, sjukgymnaster, kraniosakralterapeuter, kiropraktorer, naprapater, osteopater och även till dansare, idrottsmän, musiker och alla som lider av ovanstående besvär och vill förstå och lära sig hur de kan bli bättre med enkla motoriska övningar.


Kursen är upplagd på två delkurser á 2 dagar, varv den första är avsedd för dem som aldrig tidigare gått kurser i rytmisk rörelseträning och den andra kräver att man först gått del 1 eller motsvarande kurser.

 

Delkurs 1
Denna kurs är avsedd för deltagare som inte tidigare gått några kurser i rytmisk rörelseträning. Den tar upp grunderna för rytmisk rörelseträning och behandlar muskelspänningar som beror på känslomässig stress och aktiva stressreflexer som fruktan paralysreflexen och Mororeflexen och hur man åtgärdar dessa.

 

Kursen tar också upp hur senskyddsreflexen eller flykt och försvarsreflexer leder till muskelspänningar och låsningar i ryggrad och nacke och hur man med hjälp av rytmisk rörelseträning kan lösa upp sådana låsningar. Alla övningar som ger muskelavslappning kan också ge känsloreaktioner och vi går igenom hur man hanterar sådana.

 

I denna kurs lär vi också hur de primitiva reflexerna påverkar muskelspänningar och snedbelastningar på skelett och leder och hur man testar och integrerar sådana reflexer. Vi går igenom tre av de reflexer som kan orsaka ett roterat bäcken och lär oss hur det kan korrigeras genom att integrera dessa reflexer.


Några förkunskaper krävs inte.

 

Delkurs 2
Denna kurs fokuserar på hur vi arbetar med primitiva reflexer som ger rygg- och ledvärk. Kursen går igenom de reflexer som orsakar muskelspänningar, värk och felställningar på olika nivåer, i käkar, nacke, bröstrygg, ländrygg, höfter, ben,  knän, fötter, axlar och armbågar.


I kursen får man lära sig att med enkla rytmiska rörelseövningar och reflexövningar framgångsrikt lösa upp muskelspänningar och felställningar och integrera primitiva reflexer som orsakar ovanstående tillstånd så att effekten av behandlingen blir bestående.

 

Med sådana rörelseövningar kan man också integrera sina egna primitiva reflexer som lätt aktiveras vid stress, överbelastning eller skador och på så sätt få redskap att hålla sig i god fysisk form.
Dessutom får man lära sig att framgångsrikt korrigera:

  • Olika långa ben p.g.a. roterat bäcken                                          

  • Låg muskeltonus samt överrörlighet i leder och rygg.

  • Begynnande artros i höfter och knän. Genom att lederna lär sig arbeta i rätt läge kan operation förebyggas.

Förkunskaper för denna kurs är antingen delkurs 1 eller kursen Rytmisk rörelseträning och reflexer vid ADHD samt kursen Rytmisk rörelseträning, känslor och inre ledarskap.

 

Kursledare är Harald Blomberg

Harald är psykiatriker och har arbetet med rytmisk rörelseträning och reflexintegrering på sin praktik, där han hjälpt många människor med olika problem. Harald har utvecklat metoden under lång tid genom att kombinera Kerstin Lindes och Svetlana Masgutovas metoder med sin egen erfarenhet.  Han håller idag kurser i rytmisk rörelseträning över hela världen.

 

Centrum för rytmisk rörelseträning
Gårdsvägen 2
169 70 Solna

 

Nästa kurs, se kalender.

 

 

 

 

Köp Harald Blombergs succébok

"Rörelser som helar "

 

rorelser


Boken beskriver hur enkla helande rörelser, så kallad rytmisk rörelseträning, stimulerar hjärnans och nervsystemets förmåga att mogna och utvecklas och hjälper barn med bokstavsdiagnoser att fungera utan mediciner.

 

Läs mer >>>

Harald Blomberg är psykiater och ger kurser över hela världen i rytmisk rörelseträning.

Boken kan beställas från Centrum för rytmisk rörelseträning: suzanne@rytmiskrorelsetraning.se

Pris: 150 kronor plus porto

 

Läs en recension av boken skriven av Bo Zackrisson på 2000-talets Vetenskap.